El programa ‘Jesús Moncada’ per promocionar el català, a punt d’arribar a les escoles de la Franja

Els centres han d’escollir entre les diferents propostes que s’han presentat

aula-buidaEls centres educatius de la Franja ja poden escollir el projecte que ha de permetre desenvolupar el programa «Jesús Moncada» per promocionar la llengua catalana. Les escoles han de triar entre les diferents propostes que han presentat persones a títol individual.

A principis del mes de març, la Direcció General de Política Lingüística del govern d’Aragó va obrir una convocatòria per rebre diferents propostes educatives i culturals pel programa. Persones vinculades al món de la cultura o la literatura van presentar les seves idees. Segons la resolució del govern, l’objectiu es poden difondre als centres «treballs de creació cultural, artística i científica en català d’Aragó, realitzats per persones o també entitats».

Fins al 25 d’abril les persones que ho van desitjar van poder presentar un màxim de 3 propostes d’activitats juntament amb una guia didàctica perquè els projectes es puguin dur a terme a les escoles. Ara, un cop recollides totes les idees, els centres han d’escollir aquella que consideren més adequada per poder «difondre el patrimoni lingüístic aragonès i motivar la comunitat escolar al seu estudi, coneixement i dignificació».

Durant el mes de setembre, els centres podran sol·licitar les propostes que més s’ajusten al seu projecte educatiu. Després la Direcció General de Política Lingüística valorarà les sol·licituds i examinarà que les escoles complexen tots els requisits per formar part del pla «Jesús Moncada». Entre els paràmetres que es tindran en compte hi ha, per exemple, que el centre imparteixi ja l’assignatura de llengua catalana.

La recuperació d’aquest programa no ha estat exempta de problemes. Ciutadans i el PP consideren que la Llei de llengües, que aplica la Direcció General de Política Lingüística, va néixer «viciada» i que «les llengües són dels ciutadans i no dels polítics, no hem d’imposar-ne el seu ús».

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.