La CHE ordena el desembassament a 1.800 m3/s al tram final de l’Ebre

El sistema Mequinensa-Riba-roja-Flix arriba al màxim de la seua capacitat i no poden contenir l’avinguda

Protecció Civil posa en ‘alerta’ el Pla INUNCAT

Miravet pot tenir problemes d’inundació a partir de les 2 de la tarda

El pantà de Mequinensa ha arribat al límit de la seua capacitat.

 Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en Alerta el Pla INUNCAT per l’increment de cabals a 1.800 m3/s en motiu de les maniobres de desembassament que es realitzen per donar cabuda a les aportacions d’aigua que estan arribant d’Aragó i Navarra.

Segons ha informat la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), a partir de les 12:00 hores els cabals de desembassament a Flix arribarà a 1.800 m3/, fet que podria comportar inundacions en camps i parts baixes d’alguns municipis de la riba de l’Ebre, segons adverteix Protecció Civil.

Les maniobres ordinàries que s’estan realitzant als embassaments per assumir els cabals procedents del tram alt i mig del riu Ebre augmenten de la següent manera:

Mequinensa de 1.600m3/s a 1.800 m3/s
Riba-roja de 1.400m3/s a 1.800 m3/s
Flix de 1.550m3/s a 1.800 m3/s

Protecció Civil de la Generalitat, a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, està en contacte amb els municipis de la riba de l’Ebre que poden patir les afectacions de la crescuda de l’Ebre. Els municipis amb els que s’ha contactat són: Amposta, Ascó, Benifallet, Deltebre, Flix, Garcia, Miravet, Móra d’Ebre, Sant Jaume d’Enveja, Tivenys i Tortosa.

En els últims dies s’han produït algunes afectacions a l’entorn de la llera de l’Ebre, sobretot a les zones habitualment inundables al llarg del seu recorregut. Amb l’augment del cabal previst per avui, es preveu que les properes hores es produisquen inundacions en camps i zones baixes d’alguns municipis. En este sentit, Protecció Civil de la Generalitat recomana limitar les activitats d’oci i professionals en estes rius pels cabals de perill que es poden assolir. També cal extremar la precaució prop dels rius i zones inundables  i allunyar-s’hi en cas de risc. Cal respectar sempre el tancament de les zones d’accés a les lleres i evitar posar-vos en perill.

Protecció Civil de la Generalitat també  s’està en contacte amb ACUAMED, gestors del complex que extrau els llots contaminats de Flix. Els cabals del riu, tot i el fort augment i el màxim previst, estan molt per sota del llindar de risc per les planxes que contenen els llots.

Els pantans no aguanten

La capacitat dels pantans del tram final de l’Ebre per absorbir la gran avinguda d’aigua provinent de Navarra i Aragó no ha estat suficient i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) s’ha vist obligada a sobrepassar el límit de desembassament dels 1.600 m3/s per poder fer front a la força de l’Ebre al sistema Mequinensa-Riba-roja d’Ebre-Flix.

Així, i segons ha decidit la CHE, els pantans del tram final de l’Ebre començaran a desembassar a partir d’este migdia a 1.800 m3/s. Un cabal amb el qual es preveu que els pobles més propers a la llera del riu comencen a tenir problemes d’inundacions. És el cas de Miravet, on el seu alcalde, Toni Borrell, assegurava estos dies que el límit que podia suportar la població per no tenir problemes eren precisament estos 1.800 m3/s.

Segons les previsions, a partir de migdia s’incrementarà el cabal de sortida, que no ha superat els 1.600 m3/s en els últims dies, i s’espera que a partir de les 14 hores i puga començar a haver problemes a Miravet, amb la inundació de les zones baixes.

Mequinensa es troba a les 11 del matí al seu límit d’aforament, mentre que el pantà de Riba-roja està al 99% de la seua capacitat.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.