Manifest en defensa del català a la Franja després l’anul·lació del reconeixement legal pel govern d’Aragó

 El promou el Moviment Franjolí per la Llengua, que reclama un estatus digne i una consideració apropiada per la llengua pròpia de la Franja

moviment franjaSegons el Moviment, el fet ocorregut a Mequinensa no és casual, per molt que el govern d’Aragó l’hagi atribuït a una »errada informàtica», sinó que respon a una »calculada operació de descrèdit i negació de la llengua pròpia de la Franja, el català, que té com a objectiu l’arraconament del català a les escoles i a la societat franjolina».

En aquest sentit, apunten que aquesta situació contribueix a implementar la confusió vers les aptituds adquirides en llengua pels alumnes de la Franja, ja que aquesta denominació erràtica del català deixa dubtes a les famílies quan a la convalidació, o no, dels coneixements amb la denominació oficial de la llengua catalana.

Així mateix, expressen total suport a l’associació de pares i mares del Col·legi Maria Quintana de Mequinensa, que ja ha expressat públicament el seu rebuig a aquesta denominació, que titllen com a »aberrant». A més , palesen que a la Franja »l’eterna situació de no normalització de la llengua pròpia» ha esdevingut els darrers temps en »un atac sistemàtic, on es nega la filiació catalana de la llengua des de les pròpies institucions, amb la denominació de LAPAO».

Finalment, el Moviment convida a totes les entitats, col·lectius i persones que defenisin la llengua catalana, de la Franja i de la resta del domini lingüístic, a denunciar aquests fets i sumar esforços per revertir la situació.

Entre els adherits hi ha l’Associació Cultural del Matarranya, el Casal Jaume I de Fraga, Convergència Democràtica de la Franja, l’Associació d’Amics de la Bressola i la Intersindical de València, entre molts d’altres.

El Moviment Franjolí per la Llengua, col·lectiu que defensa a la xarxa la llengua catalana , pròpia de la Franja, davant la lamentable situació que s’ha esdevingut els últims dies, amb l’anul·lació per llei de les Corts aragoneses de l’esment que es feia al català com a patrimoni cultural, i als fets ocorreguts en una escola de Mequinensa (Baix Cinca), on en els informes d’avaluació oficials de l’alumnat anomenaven a l’assignatura de llengua catalana com a “Llengua oriental”, vol fer les següents consideracions:
-Reclamem per a la llengua catalana un estatus digne, una consideració apropiada per a la llengua pròpia de la Franja i l’implement de polítiques lingüístiques que duguin a la plena normalització del català a l’escola, les institucions i els espais públics.
-Creiem que el fet ocorregut a Mequinensa no és casual, per molt que la DGA l’hagi atribuït a una “errada informàtica”, sinó que respon a una calculada operació de descrèdit i negació de la llengua pròpia de la Franja, el català, que té com a objectiu l’arraconament del català a les escoles i a la societat franjolina.
-Aquesta situació contribueix a implementar la confusió vers les aptituds adquirides en llengua pels alumnes de la Franja, ja que aquesta denominació erràtica del català deixa dubtes a les famílies quan a la convalidació, o no, dels coneixements amb la denominació oficial de la llengua catalana.
-Donem tot el suport a l’associació de pares i mares del Col·legi Maria Quintana de Mequinensa, que ja ha expressat públicament el seu rebuig a aquesta denominació, que titllen com a “aberrant”, fet que compartim totalment.
-Palesem que a la Franja l’eterna situació de no normalització de la llengua pròpia ha esdevingut els darrers temps en un atac sistemàtic, on es nega la filiació catalana de la llengua des de les pròpies institucions, amb la denominació de “Lapao”.
-Convidem totes les entitats, col·lectius i persones que defensin la llengua catalana, de la Franja i de la resta del domini lingüístic, a denunciar aquests fets i sumar esforços per revertir la situació.

 
 
 
Intersindical-CSC

Enllaçats No Acatem (ENA)

Acció Cultural dels Països Catalans

Enllaçats per la Llengua

Col·lectiu de Músics Coordinadora Espiral 1999-2015Associació Cívica per la Llengua El Tempir

Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL)

Plataforma Castelló per la Llengua

USTEC-STEs (IAC)_ Unió Sindical dels Treballadors de l’Ensenyament de Catalunya

Bloc d’Estudiants Agermanats

Agrupació Borrianenca de Cultura

Fundació Randa-Lluís Maria Xirinacs

Plataforma pel Dret a Decidir_PDD

Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana_FOLC

STEI-intersindical_Illes Balears

Acció Cultural del País Valencià_ACPV

Plataforma per la Llengua

Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans_SEPC


Plataforma per la Llengua

Plataforma pel Dret a Decidir_País Valenciàmoviment franja

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.