El català desapareix d’Aragó

 

El govern aragonès esborra tot rastre legal de l’existència de la llengua catalana a la Franja

El govern aragonès canvia els textos legals per a que desaparegui la denominació de llengua catalana Foto: ACN

 

El govern d’Aragó ha anul·lat el darrer rastre legal del català que es parla a la Franja de Ponent així com de l’aragonès que es parla al nord d’Osca. Tot i les polèmiques sobre les denominacions del Lapao i el Lapapyp, des de l’any 1999 la Llei de Patrimoni cultural aragonès reconeixia a l’article 4 el català i l’aragonès com a »llengües minoritàries d’Aragó en l’àmbit del qual estan compreses diverses modalitats lingüístiques» i com »una riquesa cultural pròpia que seran especialment protegides per l’Administració», però el passat 31 de desembre, les Corts d’Aragó van aprovar un paquet de reformes legislatives entre les quals s’incloïa la supressió definitiva de les denominacions ‘català’ i ‘aragonès’.

Tal com ha denunciat a través del bloc Xarxes Socials i Llengües aquest dimarts el sociolingüista i expert en el català de la Franja Natxo Sorolla, el nou redactat de l’article 4 de la Llei de Patrimoni Cultural d’Aragó »esborra» les denominacions de català i aragonès per a denominar-los de forma conjunta com »les llengües aragoneses amb les seves modalitats lingüístiques d’us predominant a les àrees septentrional i oriental de la comunitat autònoma». Sorolla alerta que tot i que el redactat porta confusió, perquè no defineix si les »llengües aragoneses amb les seves modalitats lingüístiques» en són dues o més, la Llei de llengües sí que les definia com a dos.

La Llei que reconeixia el català i l’aragonès i que ara ha estat modificada va ser aprovada en un final de legislatura de la coalició PP-PAR (Partit Aragonès), com el que hi ha actualment a les Corts aragoneses. Segons Sorolla la van promoure i hi van votar a favor el PAR i tots els partits de l’oposició en aquell moment, que eren el PSOE, IU i la Chunta Aragonesista (CHA). Només el PP hi va mostrar reticències. La proposta que ara ha acabat amb la supressió de la Llei tal i com estava concebuda al 99 va tenir una única esmena d’Esquerra Unida.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.