Alerten de la “progressiva” disminució de l’ús del català entre els joves a la Franja

L’Institut d’Estudis del Baix Cinca alerta que s’ha entrat en un procés “de substitució lingüística” cap a l’espanyol
L’entitat fa una crida a ciutadans i institucions perquè “normalitzin” l’ús de la llengua en el seu dia a dia

L’Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC) ha emès un comunicat en el que alerta de la “progressiva” disminució de l’ús del català entre els joves a la Franja i, especialment, a Fraga.

En motiu de la commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna (aquest dimarts 21 de febrer), l’entitat denuncia que s’ha entrat en un “procés incipient de substitució lingüística” i fa una crida a la ciutadania i les institucions públiques a “revertir” aquesta situació i “salvaguardar el tret cultural més significatiu dels nostres pobles”.

Parlar sempre en català

Per tal d’actuar contra el descens en l’ús de la llengua, l’IEBC anima a la població a parlar en català -“sempre que sigui possible”- en tots àmbits de la vida, també davant l’administració, el banc o el consultori mèdic.

A més, també exigeix a les administracions públiques que s’impliquin “activament” en la normalització de la llengua a través de “lleis, normes i accions” que garanteixin els drets dels catalanoparlants.

Pel que fa a mesures concretes, l’Institut d’Estudis del Baix Cinca sol·licita més presència del català a l’escola. “Cal que es mantinguin i s’ampliïn els projectes bilingües, i que els centres educatius continuïn celebrant les tradicions locals”, diu l’entitat, que també reclama que s’incorpori la llengua oficial del Principat en les activitats adreçades a nens i joves que organitzin associacions d’educació en el lleure i els ajuntaments.

“Pensem que una presència més elevada del català en el paisatge quotidià dels nostres pobles ajudaria a mantenir-ne l’ús”, remarca el comunicat de l’IEBC.

PUBLICIDAD

Sé el primero en comentar

Dejar una contestacion

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.


*


Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.